23/10/13

Για το αντιφασιστικό τουρνουά μπάσκετ "3 on 3" στις 19/10, στη Βλαχέρνα


Με πολύ κέφι και καλή διάθεση, βασισμένο στο πνεύμα του παιχνιδιού και της συντροφικότητας και όχι του ανταγωνισμού και της επικράτησης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το αντιφασιστικό τουρνουά “3 on 3”, το πρωί του Σαββάτου 19/10, στο γήπεδο μπάσκετ της Βλαχέρνας στην Αμφιάλη, που διοργάνωσε η αυτόνομη αντιφασιστική συνέλευση Κερατσινίου.
(η διοργάνωση και οι συμμετοχές)

Στο τουρνουά συμμετείχαν 16 ομάδες, οι 13 από την περιοχή, μία από τον Κορυδαλλό, μία από το Ίλιον και μια από τα Εξάρχεια και διήρκησε συνολικά 4 ώρες.

(προθέρμανση των παικτών και της γραμματείας)

Το έπαθλο (ένα angry bird, καραμέλες και πεντακοσάευρα σε χαρτοπετσέτες) έμεινε τελικά στο Κερατσίνι, αφού ασχέτως των παραπλανητικών δηλώσεων περί παιχνιδιού και συντροφικότητας ήταν καταφανώς στημμένο. Ξεκινώντας από τις συμμετοχές (με 13 στις 16 ομάδες από την περιοχή), περνώντας στις κληρώσεις (γίνονταν διαρκώς υπόγεια και φανερά «μαγειρέματα») και φτάνοντας μέχρι το εχθρικό κλίμα και τα υβριστικά συνθήματα στον τελικό κατά του άλλου διεκδικητή που ήταν η ομάδα των Εξαρχείων.

(το έπαθλο και η "ευγενής" κερκίδα)

Τελικά, το αθλητικό πνεύμα της άμιλλας και του ευγενούς συναγωνισμού επικράτησαν (???) και ο αντιφασισμός -μαχητικός και αθλητικός- ενδυναμώθηκαν (!!!).

(απόπειρες χρηματισμού της γραμματείας και παικτών)

Η επόμενη αυτόνομη αντιφασιστική συνέλευση προσδορίστηκε για το Σάββατο 2/11, στις 6.00μμ, στην πλατεία Νίκης (τριγωνάκι-ζαρντέν), στην Αμφιάλη, για τη συνέχιση των αντιφασιστικών δράσεων στην περιοχή.


15/10/13

3 μέρες δράσεων και παρεμβάσεων από την αυτόνομη αντιφασιστική συνέλευση Κερατσινίου



Το απόγευμα της Παρασκευής 11/10 πραγματοποιήθηκε η προγραματισμένη αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι με τη συμμετοχή 400 διαδηλωτών, που διέσχισε κεντρικούς δρόμους της αμφιάλης και των ταμπουρίων, με πολύ παλμό, συνθήματα, κείμενα, τρικάκια, στένσιλ και συνθήματα σε τοίχους, τράπεζες, μαυραγορίτικα, στο δημαρχείο.


Η συμμετοχή στην πορεία πολλών ανθρώπων από την περιοχή (από μαθητές γυμνασίου και λυκείου που είχαν έρθει με τους συμμαθητές τους μέχρι ανθρώπους μέσης ηλικίας που είχαν έρθει με φίλους και συγγενείς τους) έδωσε στη διαδήλωση τον χαρακτήρα κοινωνικού γεγονότος και όχι απλά μιας πολιτικής παρέμβασης. Οι υπόλοιποι διαδηλωτές προέρχονταν από αυτοοργανωμένες αντιφασιστικές και αντισυστημικές συλλογικότητες, τόσο από τις γύρω περιοχές του Πειραιά και της δυτικής Αθήνας όσο και από πιο απομακρυσμένα σημεία της Αττικής. Ενώ χαρακτηριστική ήταν η απουσία από τη διαδήλωση οποιασδήποτε άλλης συλλογικότητας, οργάνωσης, συλλόγου, φορέα κλπ του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Το μήνυμα της διαδήλωσης σαφές: ο φασισμός τσακίζεται στους δρόμους και όχι στη βουλή με φυλακές και νόμους.

Την Κυριακή 13/10 το μεσημέρι από τις 12.00 μέχρι τις 15.00 πραγματοποιήθηκαν γκράφιτι στους τοίχους του πρώην εργοστασίου Καχραμάνογλου με τη μουσική υπόκρουση μικροφωνικής και πολύ κέφι. Μικροί και μεγάλοι δοκίμασαν την αποτύπωση των αντιφασιστικών τους εμπνεύσεων και ιδεών με τη ζωγραφική σε τοίχο και με στένσιλ ενώ αναρτήθηκε και ένα μεγάλο πανό. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους...







Επίσης, το πρωί του Σαββάτου 12/10, η αυτόνομη αντιφασιστική συνέλευση Κερατσινίου συμμετείχε με πανό και διακριτό μπλοκ στην αντιφασιστική πορεία που καλούνταν στο Πέραμα από τον «αντιφασιστικό συντονισμό Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Περάματος» (κόμματα, οργανώσεις, δημοτικές παρατάξεις και μετωπικά σχήματα της αριστεράς από τις περιοχές του Πειραιά). Το μπλοκ της συνέλευσης πλαισιώθηκε και από κόσμο του Περάματος αλλά και ανένταχτους διαδηλωτές, που προτίμησαν τη στήριξη του συγκεκριμένου μπλοκ, των χαρακτηριστικών και της ζωντάνιας του, σε μια διαδήλωση αντίστοιχου μεγέθους με αυτή του Κερατσινίου αλλά με πολύ λιγότερο παλμό.

Τέλος, το απόγευμα της Κυριακής 13/10 η αυτόνομη αντιφασιστική συνέλευση Κερατσινίου πραγματοποίησε παρέμβαση με ανάρτηση πανό και μοίρασμα φυλλαδίων στην αντιφασιστική συναυλία που διοργάνωνε ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας στην περιοχή του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Μια συναυλία με hip hop και rock μουσικά σχήματα, που δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει παρά λίγες δεκάδες κατοίκων.

Η επόμενη «δράση» στην οποία καλεί η αυτόνομη αντιφασιστική συνέλευση Κερατσινίου είναι ένα αντιφασιστικό τουρνουά μπάσκετ “3 on 3”, το πρωί του Σαββάτου 19/10, στις 11.00πμ, στο γηπεδάκι μπάσκετ της Βλαχέρνας, στην Αμφιάλη (Πλ. Βλαχέρνας & Τοσίτσα, 100μ από τη συμβολή των οδών Σαλαμίνος & Π. Φύσσα - πρώην Π. Τσαλδάρη). Από τις 11.00 μέχρι τις 11.30 θα γίνουν οι δηλώσεις συμμετοχής, θα ακολουθήσουν οι κληρώσεις και το τουρνουά θα ξεκινήσει το αργότερο στις 12.00. Οι αγώνες θα είναι νοκ άουτ, θα λήγουν στους 15 πόντους ή στα 20 λεπτά και οι γύροι θα συνεχίζονται με νέες κληρώσεις σε κάθε φάση. Το τουρνουά είναι βασισμένο στο πνεύμα του παιχνιδιού και της συντροφικότητας και όχι του ανταγωνισμού και της επικράτησης. Με τρίποντα, με σπρέι και γκραφιτιές διώχνουμε τους φασίστες από τις γειτονιές.

10/10/13

Αντιφασιστική πορεία και επόμενες δράσεις στο Κερατσίνι


Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία Νίκης, θα διασχίσει κεντρικούς δρόμους της Αμφιάλης και των Ταμπουρίων και θα καταλήξει στην πλ. Λαού στα Ταμπούρια (1600 μέτρα απόσταση από το σημείο εκκίνησης). Καλό θα ήταν, λοιπόν, όσοι κατέβουν με δικά τους μεταφορικά μέσα να μην τα αφήσουν στο σημείο συγκέντρωσης γιατί θα έχουν να επιστρέψουν σε ανηφορικό δρόμο περισσότερο από 1,5 χιλιόμετρο. Το καλύτερο είναι τα οχήματα να αφεθούν είτε στο σημείο κατάληξης, στην πλατεία Λαού, είτε σε κάποιο ενδιάμεσο σημείο, πχ γύρω από τον άξονα της Σαλαμίνος (προέκταση της Π. Ράλλη).
Για όσους πρόκειται να έρθουν με συγκοινωνίες, τα λεωφορεία που βολεύουν είναι το Γ18 (Ομόνοια-Πέραμα) από Μενάνδρου στην Αθήνα και το 824 (Πειραιάς-Αγ.Αντώνης) από τον σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά. Το πρώτο κάνει στάση στη Γρ. Λαμπράκη ακριβώς πάνω από την πλατεία Νίκης και το δεύτερο κάνει στάση επί της Π. Τσαλδάρη ακριβώς μπροστά από την Πλ. Νίκης. Για την επιστροφή, όσοι/ες θέλουν να πάνε στον ΗΣΑΠ Πειραιά μπορούν να πάρουν το 843 (Πειραιάς-Πέραμα) που κάνει στάση απέναντι από την πλατεία Λαού (σημείο κατάληξης της πορείας). Ενώ όσοι θελήσουν να κινηθούν προς Αθήνα με λεωφορείο, μπορούν να πάρουν το Β18 (Ομόνοια-Πέραμα που διασχίζει την Πέτρου Ράλλη αντί την Γρ. Λαμπράκη) από την οδό Σαλαμίνος, προέκταση της Π. Ράλλη (500 μέτρα από το σημείο κατάληξης).
Η συγκέντρωση καλείται στις 6.00μμ (με μικροφωνική, ανάγνωση κειμένων κλπ) και θα ξεκινήσει στις 7.00μμ (και όχι αργότερα) για να συναντήσουμε κόσμο της περιοχής στο δρόμο.


Επόμενες δράσεις που έχουν αποφασιστεί από την αυτόνομη αντιφασιστική συνέλευση Κερατσινίου: 
- Αντιφασιστικά γκράφιτι, την Κυριακή 13/10, στις 12 το μεσημέρι, στους τοίχους του πρώην εργοστασίου Καχραμάνογλου, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, στον Αγ. Παντελεήμονα, στα Ταμπούρια. Ο τοίχος που θα βαφτεί είναι τουλάχιστον 50 μέτρα, συνεπώς υπάρχει πολύς χώρος για όσες και όσους επιθυμούν να αποτυπώσουν τις αντιφασιστικές τους ιδέες με τη ζωγραφική σε τοίχο. 
- Αντιφασιστικό τουρνουά μπάσκετ “3 on 3”, το Σάββατο 19/10, στις 12 το μεσημέρι, στο γηπεδάκι της Βλαχέρνας, στην Αμφιάλη (Πλ. Βλαχέρνας & Τοσίτσα, 100μ από τη συμβολή Π. Τσαλδάρη & Σαλαμίνος ). Δηλώσεις συμμετοχής είτε στη συνέλευση του Σαββάτου 12/10 είτε επιτόπου πριν την έναρξη του τουρνουά μεταξύ 11.00 και 11.30, κληρώσεις 11.45, έναρξη 12.00. Το τουρνουά θα στηθεί επιτόπου με βάση τις συμμετοχές, με προημιτελικούς, ημιτελικούς, τελικούς κλπ, βασισμένο στο πνεύμα του παιχνιδιού και της συντροφικότητας και όχι του ανταγωνισμού και της επικράτησης. 
Επόμενη συνέλευση το Σάββατο 12/10, στις 6.00μμ, στην Πλ. Νίκης (τριγωνάκι-ζαρντέν), στην Αμφιάλη, όπως οι προηγούμενες δυο συνελεύσεις.

2/10/13

Αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι, Παρασκευή 11/10, Πλ. Νίκης (τριγωνάκι-ζαρντέν), Π. Τσαλδάρη-Αμφιάλη





Επόμενη αυτόνομη αντιφασιστική συνέλευση, το Σάββατο 5/10, 6.00μμ, στην πλ. Νίκης, στην Αμφιάλη & προβολή του αντιφασιστικού ντοκιμαντέρ "ιστορίες για ακραίους" (64'), την ίδια μέρα στις 8.00μμ, στην ίδια πλατεία.


1/10/13

Για την αυτόνομη αντιφασιστική συνέλευση στο Κερατσίνι

Η αυτόνομη αντιφασιστική συνέλευση στο Κερατσίνι δημιουργήθηκε μετά από ανοιχτό κάλεσμα (αφίσες, flyer, πανό) το απόγευμα του Σαββάτου 28/9, στην πλατεία Νίκης, στην Αμφιάλη. Η προσέλευση του κόσμου (κυρίως νεολαίων) ήταν σημαντική. Η συζήτηση δεν περιορίστηκε στη δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου της χρυσής αυγής κατά μεταναστών, αγωνιστών, διαφορετικών και στην ίδια τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά επεκτάθηκε στην ερμηνεία του φασισμού ως ολοκληρωτικού τρόπου διαχείρισης-επιβολής του συστήματος εκμετάλλευσης και υποταγής, στις δομικές σχέσεις κράτους-παρακράτους, στην υποστήριξη και ανάδειξη των φασιστών από επιχειρηματικούς κύκλους, ΜΜΕ, κρατικές υπηρεσίες κλπ, στην περίφημη θεωρία των «δυο άκρων» που στοχεύει στην καταστολή του κόσμου του αγώνα. Στο τελευταίο μέρος της συνέλευσης αποφασίστηκαν μια σειρά τοπικών δράσεων:
- Παρέμβαση με κείμενα, συνθήματα και πανό σε κάθε συνοικία του Κερατσινίου.
- Απεύθυνση στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων της περιοχής.
- Αντιφασιστικά γκράφιτι (θα ανακοινωθούν πότε και που θα γίνουν).
- Προβολές αντιφασιστικών ντοκιμαντέρ, ταινιών και animation σε κεντρικές πλατείες της περιοχής (θα ανακοινωθούν πότε και που θα γίνουν).
- Επόμενη συνέλευση, το Σάββατο 5/10, 6.00μμ, στην πλ. Νίκης, στην Αμφιάλη & προβολή του αντιφασιστικού ντοκιμαντέρ "ιστορίες για ακραίους" (64'), την ίδια μέρα στις 8.00μμ, στην ίδια πλατεία.
- Αντιφασιστική πορεία, την Παρασκευή 11/10, 6.00μμ, με αφετηρία την πλ. Νίκης, στην Π. Τσαλδάρη, στην Αμφιάλη.